måndag 14 december 2009

5 i topp billig mat

nu tar jag till ett nytt grepp. här är min 5 i topp-lista på billig mat man kan laga/äta när man är fattig.

5. havregrynsgröt.
för att spicea upp gröten tar man lite asgammal ikea-lingonsylt och mjölk. mjölken är inte gammal.
ca. pris: €0.05

4. stekt vitkål med pulvermos/bulgur.
för att spicea upp kålen använder man sig såklart av salt, peppar och paprikakrydda. och mycket rapsolja så man kan steka på högsta värmen. för att spicea upp pulvermoset använder man sig naturligtvis av salt, peppar, smör och mjölk. om man har råd med smör och mjölk.
för att spicea upp bulguren, köp schmand för 29 cent som kan räcka i ca. 5 dar.
ca. pris 1: €0.30
ca. pris 2: orkar jag fan inte räkna ut. men om kålen+schmanden blir typ 15 cent. och sen kostar 2,5 kilo bulgur 5 euro. och den räcker för evigt kan jag lova dig.

3. stekt vitkål med pulvermos.
nu börjar man bli trött på stekt kål. därför tar man till fler knep. nu spicear man upp kålen genom att steka den med gullök och vitlök.
ca. pris: €0.32

2. stekt vitkål med bulgur.
nu är man bögtrött på kål. därför tar man till fler knep. nu spicear man upp kålen genom att steka den tillsammans med gullök och vitlök. tar ett varv runt köket. hittar ingefära. tänker 'hur fel kan det bli? det kanske blir lite asitatisk touch på det hela!'. hackar upp lite ingefära och lägger i stekpannan. tittar ner i maten som lagas. tänker 'fan va torrt. jag vill ha sås'. schmanden är slut. tittar runt i köket. hittar soja. skiner upp. 'perfekt för den asiatiska touchen!'. häller i soja. inte såsigt nog. häller i vatten. låter koka lite. vips har man stekt vitkål med asiatisk touch.
ca. pris: €0.33

1. mackor eller falafel MED halloumi
nu har man ätit kål och gröt i två veckor. ändå är skiten inte slut. bara ingefäran, schmanden och mjölken är slut. (alltså den roliga delen.) nu börjar man lacka ur. få kväljningar när man ser vitkålen ligga i kylen för 15e dagen i rad. varför tar den inte slut? man har alltså fortfarande en massa mat hemma. men man vill inte ha den. undviker köket. knaprar på nån flinga man hittar på skrivbordet. ser sig omkring. ger upp. beslutar sig för att gå till lidl. köper en limpa, färskost och tomater.
ca. pris (för en vecka, alltså så länge limpan räcker. tomaterna räcker längre, för det är ett kilo): €1,80
har man helt tappat fattningen av all vitkål går man till det gröna falafelstället på revalerstrasse och köper falafel MED halloumi. men då har det verkligen gått långt.
exakt pris: €3

det var alltså dagens 5 i topp-lista. ut till affären och köp vitkål nu kids!

OBS! alla priser är ca. priser, slappt uträknade av mig.

tack för idag,
m.

1 kommentar:

Kungen sa...

jag har faktiskt inte ätit vitkål sen jag återvända. det är nog det ända som är bättre med sverige.